Öntési technológia

Burkolókő gyártási javaslat

Szürke: 1 rész 350-es portland cement, 2-3 rész 0-5 -ös kavics attól függően, hogy milyen erős igénybevételnek lesz kitéve (gyalogos használat, gépkocsi használat, stb.). A keveréket erősíthetjük 4-8 -as vagy 8-16 –os gyöngykaviccsal, esetleg 3, 4, 5 –ös műkővel a formák nagyságának, igénybevételének függvényében.A gyártás során feltétlenül használjon képlékenyítő adalékot, mely jelentősen megkönnyíti munkáját, növeli a térburkoló élettartamát. 

Színes: 1 rész 350-es portland cement, 2 rész 0-5 -ös kavics, porfesték igény szerint, képlékenyítő adalék, adagolási útmutató szerint. Ebből a színezett betonból kb. 1/3 vastagságban töltsük meg a formát, majd kevés rázás, tömörítés után az 1-3 arányban kevert színezés nélküli betonnal töltse tele a formát. Így a burkolókő felületén egy színezett, úgynevezett koptató réteget képezünk.
A nagyobb méretű burkolókő kiszedéséhez keret készítését javasoljuk.

További javaslatok:
A formákat az első felhasználás előtt elektromos feltöltődés ellen antisztatikus anyaggal mossuk le, öblítsük át (pl. Coccolino öblítő). Magas külső hőmérséklet esetén a formákat fóliával kell letakarni, hogy megelőzzük a túlzott párolgást. Alacsony hőmérséklet esetén a formákat melegítsük fel, hogy a formák és a burkolókő ne törjön vagy repedjen. A burkolókövek elszíneződésének elkerülésére 2-3 napig függőlegesen, minimális hézaggal tároljuk.
A formában a betonkeverék száradási ideje: 24-48 óra.

Egyéb hasznos tanácsok, tudnivalók:

1. Nagy felületű, vastag lapok öntéséhez, főleg ha gépkocsi ráhajtás igénybevételének is ki lesz téve, alkalmazhatunk betonacél erősítést is. Például a 060-as forma kimondottan alkalmas kocsibejáró kirakására két párhuzamos sávban.

2. Öntéskor mindig ügyeljünk a vízszintes elhelyezésre, mert ha nem így köt meg burkolólapunk, térkövünk, lerakva bukdácsolni fogunk bennük, vagy igen nehéz lesz szépen síkba hozni azokat.

3. A színezéket az első keverésekkor mindig mérjük, hogy ha pont azonosat akarunk a továbbiakban önteni ne okozzon gondot az adagolás.

4. Ha eltérő színű köveket öntöttünk azokat lerakáskor szándékosan rakjuk mintába, vagy szórjuk szét egyenletesen, szimmetrikusan.

5. Mindig használjunk formaleválasztót, mert ez jelentősen megkönnyíti munkánkat. Csökkenti a selejt százalékát és megkönnyíti a formák tisztítását is. Megkönnyíti a térkövek kicsúszását.

6. A kövek kiszedését megkönnyíthetjük, ha a formákat meleg vízbe helyezzük, vagy a napon hagyjuk.

7. Ha nincs rázóasztalunk, a formákat megtöltés után, emeljük fel néhány centiméterre, vagyis egyik szélét és engedjük el, vagyis csapkodjuk a földhöz, széleit felváltva.

8. Ha magyar cementet használunk a színezék sokkal szebb színt ad, ha nem színezzük szebb, világosabb szürke lesz a késztermék.

9. Mindig használjunk képlékenyítő adalékot mert a kövek pórusainak zártsága, ezáltal fagyállósága egy hosszú távú befektetés. Kövenként 1-3 Ft plusz költséget jelent. Nincs bosszantóbb mikor 2-3 év múlva erős fagyoknál, olvadásoknál térkövünk felső rétege elkezd felválni, s csúnya igénytelen látványt, benyomást nyújt.

10. A első öntés előtt a formákat mossuk át egy öblítős vízzel. Egy nagyobb vödörbe vagy lavorba engedjünk vizet, tegyünk bele egy-két kupak textil öblítőt, pl. coccolínó! A formákat tegyük bele, lögyböljük át úgy, hogy kívül-belül mindenhol érje a folyadék.
Erre azért van szükség mert a gyártáskor úgynevezett elektrosztatikus feszültség keletkezik a formákban, ez pedig befolyásolja a cement kötési mechanizmusát, elektromos töltés, vonzás, tapadás lép fel.
Gyakori a visszajelzés még nagyobb felhasználóktól is, hogy egy-egy új formában az első, második öntés nem sikerül tökéletesen.

11. A 045-ös EKO fűbetonba mindenképpen javasolt 4 db 6mm-es köracélt beletenni, mert a vékony résznél gyakran eltörik a korai kiszedésnél.

12. A formaleválasztóval lehetőleg közvetlenül öntés előtt kenjük ki a formákat, mert egy két nap alatt az elveszíti hatását.